Bossana Tours

Gastronomija


“Uživajte u svijetu održivog zadovoljstva.”

“Upoznajte lokalce, uživajte u kuhinji, doživite susret kultura, umjetnost i otkrijte znamenitosti koje ova predivna zemlja nudi.

Upoznajte raznolikost organskih proizvoda i lokalnih farmi.

Cevapi nisu jedina zvijezda bosanske kuhinje. Ne zaboravite bosansku pitu. Punjena je špinata, krompira ili mesom i uvijek je pečena do savršenstva.

Burek je lisnato tijesto punjeno mesom ili sirom, što ga čini savršenim slanim zalogajem u bilo koje doba dana.

Tradicionalna bosanska jela obiluju mesom i povrćem kuhanim u vlastitim sokovima, bez puno dodanih masti i umaka.

Začini se koriste u tradicionalnoj bosanskoj hrani, ali ne pretjerano, dopuštajući autentičnim okusima mesa ili povrća da zauzmu središnje mjesto. Supe i gulaši važan su dio tradicionalne bosanske hrane.

Ustipci – Pržene loptice od tijesta s punjenjem, ove slane ili slatke loptice od tijesta omiljene su u tradicionalnoj bosanskoj hrani.

Loptice od kvasca punjene su sirom, mesom ili čak povrćem prije nego što se duboko prže. Mogu biti slatke s šećerom u prahu ili džemom poslužene uz njih.

Begova Čorba – Tradicionalna bosanska hrana, Begova Čorba je kremasta pileca juha poslužena tijekom hladnih mjeseci. Kao i mnoga jela u Bosni, ovo jelo proizašlo je iz turske invazije tijekom vladavine Osmanskog Carstva.

Ljubitelji slastica će se u Bosni osjećati kao u raju. Baklava, trileche, hurme, kadaif i mnoge druge torte.

Jeste li ikada čuli za izraz “hrana za dušu“? Bosanci to shvaćaju doslovno. Kuhinja je savršena kombinacija otomanskog i austro-ugarskog utjecaja, stvarajući jedinstveni okus koji će vas oduševiti.

Putovanje u Bosnu i Hercegovinu i ne probavanje tradicionalnih bosanskih specijaliteta znači propustiti potpuno uživanje u blagodatima ove zemlje.